Les 1, Onderwerp 1
Bezig met cursustraject

Je ideale dag/ week en de ondernemersboom

Weet je nog dat je aan het begin van deze cursus je ideale dag hebt ontworpen? Je hebt antwoord gegeven op de vraag: ‘Als geld er niet toe zou doen, hoe zou ik mijn dagen dan het liefste doorbrengen, wat zit er in mijn ideale dag?

Wij, Steven en Diana, zouden in onze ideale dag zoveel mogelijk tijd hebben. Geen geld maar tijd. Je kent het spel levensweg misschien nog wel. De speler die aan het eind van het spel het meeste geld had verzameld, had gewonnen. Wat eigenlijk mooier zou zijn, is als we zouden proberen aan het einde (en gedurende) onze levensweg, zoveel mogelijke (vrije) tijd te verzamelen. Dat is wat ons betreft onze ‘winst uit onderneming’: tijd, ook daar las je al een beetje over in de email met het extra verhaal over wat succes voor ons betekent.

Tijd vrij om met onze dochter en zoon door te brengen, om hen mee te nemen op reis en hen de wereld te laten zien. Tijd vrij om te sporten: te fietsen, hard te lopen en te zwemmen. Tijd vrij om yoga te beoefenen. Tijd om te leven en te genieten. Hoe we dat mogelijk maken? Door te kiezen voor ondernemerschap, dat op onze voorwaarden vorm te geven en slim te kijken naar hoe we daarmee in ons levensonderhoud voorzien.

Wij hebben ontdekt, door te experimenteren met veel uiteenlopende activiteiten, dat we een aantal skills en talenten in onze rugzak hebben zitten die we goed beheersen en die we leuk vinden om te doen. Activiteiten waar we energie van krijgen. Wij vinden het allebei leuk om dingen te creëren op het internet: websites bijvoorbeeld. Dat hebben we niet op school geleerd maar pas in 2011 toen we als experiment probeerden samen een website te bouwen met WordPress. Dat lukte en we vonden het nog leuk ook! Het volgende experiment was om te proberen geld te verdienen met het maken van een website: wie kan er (voor zoveel mogelijk geld) een website aan iemand verkopen? Ook dat lukte en we verdienden ons eerste geld met het maken van een website voor een klant. Ook dat vonden we leuk: het maken van een website voor een klant, waarbij je rekening moet houden met de wensen van de klant, is anders dan het voor jezelf doen. WordPress websites maken was de eerste ‘appel’ die we in onze ondernemersboom hingen. Een skill waarmee we onderweg direct geld kunnen verdienen. Wonderljk Werken kwam pas tijdens onze reis tot ontwikkeling en is járenlang ons ‘hartenproject’ geweest. We verdienden er wel wat geld mee maar niet genoeg om volledig in ons levensonderhoud te voorzien. Pas halverwege 2017 verdienden we meer geld met Wonderlijk Werken dan met het maken van websites. En anno nu doen we het nog steeds allebei: trainingen geven en websites/ webacademies bouwen.

Wat erg belangrijk is als je een leven als digitale nomade op wilt bouwen, is dat je niet afhankelijk bent van 1 inkomstenbron. De oefening van de ondernemersboom is bedoelt om meerdere inkomstenbronnen te ‘plotten‘, en er daar twee van te kiezen. Meestal eentje waar je direct geld mee kunt verdienen, en eentje die langer de tijd nodig heeft om tot ontwikkeling (en inkomsten) te komen. Het is dus niet de bedoeling ze allemaal tegelijk op te pakken, maar twee moet vaak wel lukken. Het is nog steeds een experiment, dat zal het nog een tijd blijven. Lukt iets niet om van de grond te krijgen, is er niet genoeg vraag naar of vind je het zelf niet leuk? Dan kies je een andere ‘appel’ om mee aan de slag te gaan. Lopen er twee appels goed? Pak er dan een derde bij. Op deze manier dient de ondernemersboom ons al jaren en is het een hele leuke flexibele manier om je onderneming te sturen.